Helgelandsbukken 1454 moh

Publisert den

Kart med GPS spor over turen til Helgelandsbukken. Turen starter fra Engen og for å komme seg dit må en enten ta skyssbåten som går i sommermånedene over Holandsfjorden eller privat båt.

helgelandsbukkenDe første ca. 4 km går en grusveien fra kaia på Engen slutten av Engabrevatnet. Derfra går delvis bratt oppover til DNT hytta Tåkeheimen. Bakom hytta er det noen kampesteiner en må opp for så å komme seg til platået ved Helgelandsbukken.

helgelandsbukken_høyde

Grusveien langs Engabrevatnet er for seg selv en fin tur for å komme seg til breetungen til Svartisen. Været på denne august dagen kunne ikke bli bedre enn dette.

BILDE_200Blikk tilbake over Engabrevatnet.

BILDE_201Middagstinden og Mannhauet ligger bak breetungen som trekker seg mer og mer tilbake.

BILDE_202For hvert år Engabreen trekker seg tilbake blir det en lenge tur for å komme seg opp til selve breen. En ser tydelig hvor breen lå for bare noen år siden. I bakgrunnen ser en Holandsfjorden.

BILDE_203Et slikt isfall kan en vel se flere plasser på Engabreen. Lyset og den sterk komprimerte isen gjør at en ser den intense blåfargen. En skjønner fort hvor begrepet “blåis” har sitt opphav fra.

BILDE_204Engabreevatnet med Holandsfjorden i bakgrunnen. Til høyre for vatnet ser en grusveien som går fra kaia på Engen og til utgangspunktet for både breeturer og turen til Helgelandsbukken. Der grusveien slutter går den første delen av turen opp det rød fargede berget.

BILDE_205Etter hvert blir utsikten over bretungen bedre og bedre

BILDE_206Holandsfjorden bøyer av til høyre. Der borte ligger tettstedet Halsa, til høyre Halsatuva med Åmnøya i bakgrunnen.Til venstre ligger Kløfttinden, Rismålstinden og Kjølen.

BILDE_207Det er ikke så veldig mye vegetasjon lenger og fjellet ser nesten rødt ut. Til venstre presser seg Litlbreen nedover fra Svartisen. Hvis en vet hvor DNT hytta Tåkeheimen ligger kan man nesten se den. Herfra må en følge rygge i midten opp for å komme seg til Tåkeheimen.

BILDE_208Hytta klorer seg fast på fjellet ved siden av Litlbreen. Hytte ligger litt utilgjengelig på fjellet, noe som gjør allerede turen til Tåkeheimen som en flott fjelltur.

BILDE_209Et lite vatn et stykke nedenfor hytta.

BILDE_210I tillegg til hovedhytta finnes det en sikringshytte. Hytta ligger på 1073 moh og er en del av Bodø og Omegn Turistforening.

BILDE_211Tåkeheimen, eller også kalt for institutt for uhensiktsmessig vær, viser seg i dag fra sin beste side. Ikke en eneste sky er på himmelen. Hytta er ikke låst og en trenger ikke nøkkel for å komme seg inne.

BILDE_212Før turen går videre til Helgelandsbukken blir det godt med en liten hvile. Hytta har en veldig bra standard og er nok en av de koseligste hyttene DNT har.

BILDE_213Oppstigningen fra Tåkeheimen til Helgelandsbukken i kveldssola. Skyggene er lange og stien opp til toppen fortsetter bakom om hytta.

BILDE_214Snøtinden er det høyeste fjellet på Svartisen. Om vinteren er det mulig å ta seg en skitur dit med Tåkeheimen som basis.

BILDE_215Under oppstigningen får en allerede se seg rundt for å forberede seg på en storslagen utsikt på toppen. Engabreen synes nesten i sin fulle lengde.

BILDE_216Svartisen er Norges nest største bre og her oppe får en se hvor stort den egentlig er. Det er en ting å seg en brearm, men det er en annen ting å se det massive isplatået på toppen.

BILDE_217Bratt går det nedover til Holandsfjorden. Innerst i Holandsfjorden ligger Kilvik og bakom Holandsfjorden ligger Bjærangfjorden.

BILDE_218Ettinden og Juret er omgitt av isen.

BILDE_219En av de nærmeste naboene til Helgelandsbukken når en ser innover mot Kilvik.

BILDE_220Bak den mektige iskappen synes fjellene som er del av Glomfjellet.

BILDE_221Utsikt sørvestover. Nederst til venstre i bilder ser en et område med mange bresprekker. Begynner isen å “flyte” ned som senere blir bretungen til Engabreen.

BILDE_222Sol på toppen. Helgelandsbukken er et landemerke for sjøfarende og fra toppen har en utsikt over store deler av Helgelandskysten. En kan se Åmnøya, Bolga og Meløy som er del av Meløy. Sør for Holandsfjorden ligger Rødøy kommune.

BILDE_223Kveldssola skinner over Svartisen og Glomfjellet.

BILDE_224Bortest i midten ligger Blokktinden i Rødøy kommune. De fleste toppene til venstre ligger i Rødøy. Nede ser en så vidt Engabrevatnet med utløpet i Holandsfjorden.

BILDE_225Fra toppen av Helgelandsbukken ser en Engabreen i sin fulle lengde.

BILDE_226Bildet er tatt fra Tåkeheimen og er nok en av de fineste utsikten en kan få på en norsk hytte. Været spiller på lag og det er en fantastisk solnedgang i dag.

BILDE_227Så er det denne karen som kikket og speidet neste dagen på tur ned fra Tåkeheimen.

BILDE_228

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *