Galdhøpiggen 2469 moh

Publisert den

Kart med GPS spor over turen til Galdhøpiggen. Turen starter fra Juvasshytta der en privat vei går opp til fjellet.

galdhopiggen
Den enkleste måte å komme seg på Norges tak er turen fra Juvasshytta som ligger på 1850 moh. Derfra går turen over masse steiner og is til en er på 2469 moh. Som vanlig er dette en tur en går i taulag fra Juvasshytta.

galdhopiggen_hoydeJuvvatnet med en del av anlegget som hører til Juvasshytta. Den ærverdige hytta ligger høyt opp på fjellet og er utgangspunkt for turer i Jotunheimen.

BILDE_161Fra Juvasshytta kan en se Vesljuvbrean som ligger rett ved Juvvatn. Turens mål Galdhøpiggen kan en ta i sikte allerede herfra.

BILDE_162Med mindre en går i et privat taulag må en belegge seg på at en går i kø og med mange andre som skal opp Galdhøpiggen. Dette er en tur der en ikke har fjellet for seg selv, men mer en tur i ånden «been there, done that» for å krysse Norges høyeste fjell av på merittlisten.

BILDE_163

Ned til Juvvatnet. Juvasshytta ligger helt til høyre mens bygningene nærmest er del av skiheisen som går opp Vesljuvbrean. Som en ser er det bare isen igjen for tiden og det er ikke mulig å stå på ski i hver fall nå.

BILDE_164Skiområdet ved Vesljuvbrean. Bak breen ligger Kjelen som bærer sitt navn med rett. Heisen går opp til Galdhøen til ca. 2200 moh. Herfra kan en renne ned ca. 400 høydemeter til Juvvatnet.

BILDE_165Over Juvflye går turen til Styggebrean. Herfra legger den guidete turen opp til å bruke stegjern. Fjellet en ser her ligger sør for Galdhøen og har en høyde på  2238 meter.

BILDE_166
Det tar litt tid før alle er klare, sikret med tau og stegjern på. Snøen er bløt og sørpete etter at sola har kommet godt i gang i dag. Galdhøppigen i midten og ryggen gruppen skal opp vises tydelig også.

BILDE_167Sakte men sikkert går taulaget over breen. Til venstre for Galdhøpiggen ligger Keilhaus topp med sine 2355 meter. Mellom begge fjelltoppene ligger Piggbrean.

BILDE_168Nordveggen til Galdhøpiggen er nærmest loddrett. Taulaget må nå svinge til venstre for å komme seg opp på ryggen. Der er det av med både stegjern og tau for å ta seg opp til toppen.

BILDE_169Nå om sommeren når snøen har tinet kan en få øye på breesprekkene i Styggebrean. Som maur går allerede andre turgåere langs ryggen mot toppen.

BILDE_170Oversikt over Styggebrean og en titt tilbake dit taulaget startet ifra.

BILDE_171Piggbrean til høyre som går over i Styggebrean. Breen heller østover mot Visdalen der også Spiterstulen ligger. Spiterstulen er også utgangspunkt for toppturer til Galdhøppigen, bare at en har atskillig flere høydemetere foran seg.

BILDE_172Utsikt over Styggebrean nordover.

BILDE_173Jotunheimen typisk er ryggen steinete. Til venstre ligger Piggbrean. Ryggen er enkel å gå opp og en får etter hvert bra oversikt over Jotunheimen.

BILDE_174Deler av Styggebrean er snødekt enda.

BILDE_175En nærmere titt på Galdhøpiggens nordvegg. Stien holder seg hele tiden i nærheten av kanten for de som ønsker litt utsikt nedover.

BILDE_176Snart på toppen åpner seg utsikten over majestetiske Jotunhheimen. Her ser en Galdhøppigens lille nabo Veslepiggen som er akkurat 100 meter lavere.

BILDE_177På toppen – hvem skulle tro det – står en liten hytte. De siste høydemeterne før en er på Norges høyeste fjell.

BILDE_178For de som ikke klarte å ta meg seg noe å drikke er det til og med mulig å kjøpe seg en forfriskning her oppe. Nå gjelder det å nyte utsikten med mange, mange andre på toppen.

BILDE_179Gråstein finnes det massevis i Jotunheimen. Et karrig landskap uten vegetasjon.

BILDE_180Nedenfor Galdhøpiggen ligger Storjubbrean. Mange av toppene i dette området stiller i 2 000 meter klassen.

BILDE_181En tipp nordover i retning Storgrovhøe med Storgrovbrean. Toppene her ligger på en høyde mellom 2200 og 2300 meter.

BILDE_182