Istinden 1194 moh

Publisert den

Kart med GPS spor over turen til Istinden. Turen starter ved alpinanlegget i Glomfjord.

istinden

Det er enklest å ta stolheisen i Glomfjord for å komme seg noen høydemeter opp slik at en kan starte ca. 500 moh. Derifra går turen til Istinden til 1 194 moh. Fra toppen er det mulig å renne ned hele veien til alpinanlegget/parkering.

istinden_hoyde

Ruta opp og ned Istinden er under 30 grader og det mulig å gå turen på både topptur og fjellski. Turen er generelt lite utsatt for skred. Noen områder beveger en seg i utløpsområder for snøskred. Last ned kart i høyere oppløsning som PDF fil.

Istinden skred

Fra stolheisen under høyspenten opp mot høyde 763. Lenger borte ligger Øvre Glomvatnet med Granskaret til høyre og Vakkerdalskaret til venstre.

image

Ovenfor alpinanlegget er snøen uberørt. I og med at alpinanlegget egentlig er stengt er det ingen ellers som her oppe i fjellet.

imageRuta opp til Istinden bruker å være merket slik at orienteringen blir enklere. Turen er egent å gå på fjellski og topptur ski.

imageTverrfjellet med sine 949 meter. Det finnes flere muligheter å kommer seg opp til Istinden og en av dem er ruta via Tverrfjellet. Men denne gangen blir det korteste vei opp til toppen.

imageLavt skydekke over Helgeland og de mørke gråe skyene ser nesten litt skumle ut. Men været skulle holde seg bra hele dagen.

imageSå kan det også være litt kjedelig med kun blå himmel. Lite vind og temperaturen er veldig bra for å gå denne turen. Til venstre ligger fjellene på sørsiden av Glomfjorden.

imageTurfølget er på tur opp mot toppen. Det ser enda sånn ut som om det skulle bli skodde på toppen.

imageDette er bare en forsmak av det som en forventer på toppen. Utsikt over Helgelands topper og kyst. Jo høyere en kommer desto flere topper og tinder kommer i synet.

imagePå toppen er det nok et annet turfølge som valgte en annen rute opp til Istinden. Ruta til toppen går opp fra sørsiden og oppstigning er forholdsvis slakk bort sett fra de siste høydemeterne.

imageDette bildet viser at en bør være litt forsiktig på toppen. Vanligvis er det en del hengskavler på toppen og går en for langt ut kan en rase ned sammen med hele skavlen. Hvor stor skavlene på Istinden kan blir får en et godt inntrykk av dersom en står på nabotoppen i øst, Litle Istinden.

imageFjellrekken som Istinden er en del av. Køvdalstiden, Stordalstinden og Rismålstinden sett i retning Neverdal. Til høyre ved foten til disse tinder ligger Øvre Rismålsvatnet.

imageUtsikten nordvestover. Her ligger Helgelandskysten med sine øyer og skjær. Langt ute i havgapet og til venstre ser en Bolga. I forgrunnen ser en fjellrekken som Spilderhesten og Nordhesten er en del av. Litt til høyre ligger Østentinden og til høyre Skjeggen.

image

Østover er Litle Istinden nærmeste nabo med alle fjellene i bakgrunn som ligger i både Meløy og Gildeskål. Også fra Istinden ser en nokså tydelig hvor stor hengskavlene er i området.

imagePanoramautsikt fra vest til øst gir oversikt over et storslagent landskap. Ofte blir Lofoten brukt som referanse, men Helgelandskysten er minst like vakkert som Lofoten og i tillegg er det her mulig å gå tur uten å treffe på altfor mange mennesker.

imageUtsikten nordover i retning Gildeskål og Bodø.

imageUtsikten nordøstover i retning Nonsfjellet.

imageEtter en god pause på toppen for å nyte utsikten går turen nå tilbake. På med skiene og nedkjøringen begynner i retning Glomfjord som ruta en kom opp.

imageTurfølget er allerede på turen tilbake.

imageGlomsteet til høyre og Middagstuva i midten. Glomsteet stuper rett ned i Glomfjorden og bakom disse fjellene ligger landets nest største bre, Svartisen.

imageNedkjøringen fra Istinden er ikke særlig bratt og inviterer til rolig “cruising” nedover.

imageDe mørke skyene blir bare større og større. Når en ser oppover nå blir det klart at en var heldig med utsikten på toppen.

imageNedkjøringen er i skibakken i Glomfjord. I lavere strøk er det ikke mye snø igjen, men nok for å komme seg på ski tilbake til turens startpunkt.

image

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *