Jakobsbakken – Tjoarvihytta

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS-spor over turen til Tjoarvihytta. Koselig tur i dalstrøket mellom Jakobsbakken og Tjoarvi.

Fra Jabkobsbakken finnes det mange muligheter å komme seg inn på løypenettet. Helt ferske trikkeskinner til Tjoarvihytta forhåpentligvis.

Ikke lenge før man forlater Fauske kommune og kommer seg til Saltdal som er helt nedsnya. Altså kommuneskiltet.

Ser ikke bedre ut i den motsatte retningen altså fra Saltdal til Fauske. Men det kan man bare være glad for det betyr at det også i mai er bra skiføre.

Likevel har det vært såpass varmt at det ikke lenger er is på Balvasselva. Det våres og man ser det det tydelig i naturen.

Helt tankeløs bør man derfor ikke krysse elver og bekker ellers er det fare for å få våte føtter og for det er det ikke varmt nok enda. Med mindre man har en forkjærlighet for isbading.

Her tar håpet slutt og trikkeskinnene er bort. Løype går videre langs Balvasselva, men er ikke kjørt opp her.

Bare 200 meter igjen til Tjoarvihytta. Til Balvasshytta er 19 km, til Jakobsbakken 13 km herfra. Det småkuperte landskapet uten store høydeforskjeller inviterer til utstrakte fjellturer.

Balvatnet er ikke av den minste sorten og det er noen kilometer om man har lyst å gå rundt. DNT sitt rutenett går forbi Balvatnet og har man lyst på en langtur er det mulig å gå videre i retning Saltfjellet.

Og Saltfjellet ligger bakom der en plass. Utsikt sørover i retning Saltfjellet og Junkerdalen.

Tjoarvvesivvun er et lite vatn sør for Tjoarvihytta, man kan kalle det for utposning av Ballvatnet. Til Ballvatnet er det ca. 2,5 km herfra.

Det er fortsatt mye snø ved Tjoarvihytta. Liten stopp her før jeg skal komme meg tilbake til Jakobsbakken.

Turen tilbake går ikke langs Balvassveien, men mer “free style” i terrenget. Det er derfor man har fjellski, for å utforske terrenget.

Så kommer jeg meg litt mer opp i høyden på turen tilbake og det har nok litt å si for utsikten. I nord ligger Sulismassivet med Suliskongen, Knekten og Dama.

Været er det ikke noe å klage på denne 1. mai. Viktig å smøre seg godt med solkrem i dag hvis man ikke vil bli grilla.

Så vidt man kan se Ballvatnet her fra. Det er at vidstrakt landskap bortover til Saltfjellet og Junkerdalen.

Så dukker dette fjellet plutselig opp. Nordra Saulo er grensefjellet mot Sverige og skiller seg ut i landskapet. Det er ikke rart at dette synet planter nye turplaner i hodet mitt.

Suliskongen, Knekten og Dama.

Dalen mellom Jakobsbakken og Tjoarvi.

Selv om man er 5-600 meter over haver her finnes det fortsatt en del skog.

Turplanlegging allerede på gang. Vintertur blir det ikke til Nordra Saulp, men det er lov å speide litt.

Når man ser dette fjellet lurer man på hvordan det er å komme seg opp. Bratt fra alle kanter, men det skal gå an og ofte er ser det brattere ut enn det er.

Mellom Risvatnet og Kjelvatnet.

Sjarmøretappen går over Kjelvatnet med utsikt mot Sulismassivet.

Ikke helt i mål, men nesten. Sprekket i isen ser farligere ut enn det er. Det er fortsatt gode forhold på Kjelvatnet og ikke farlig å gå over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *