Fuglen 374 moh, Soppen 308 moh, Skjolden 286 moh

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Karte med GPS-spor over turen til Fuglen, Soppen og Skjolden i Hasvik. Fra veiens ende i Hasvik på Sørøya til fjells med fin utsikt ned til Sørvær.

Lettvint tur langs grusveien for å komme seg til flere flotte utsiktspunkter. Først må man komme seg opp over 200 høydemeter og det er en bratt start. Sure lår og høy puls er garantert når man følger veien opp.

Utsikt sørover der Markeila ligger. I midten og til høyre ligger Andotten, til venstre Finnkjerringa.

Enn så lenge er utsikten ikke stor, men i det fjerne dukker et forsvarsanlegg opp. Anlegget ligger på Fuglen og det er dit veien går.

Bieffekt av at forsvaret har et anlegg her at man kan komme seg lettvint opp til fjells, enten til fots eller med sykkel. Da kan samtidig virke litt demotiverende dersom man ser en så lang og bein vei frem til målet.

Fotografering forbudt og det respekteres selvsagt på Fuglen. Men det finnes et lite sideplatå et stykke nord for Fuglen. Her følger man DNT stien utover. Man aner kanskje hvilken utsikt man kan forvente der ute.

I sørvest ligger en liten vik, Darupsskaret har skjært seg inn i terrenget mellom Skjolden og Skjeppe.

Helt ytterst på Fuglen er stablet opp en varde og to små benker der en kan hvile og nyte utsikten. Her ser man utover storhavet. Det er imponerende å se ingenting enn bare havet.

Samme veien jeg kom i fra går jeg tilbake, men ikke uten å gjøre en avstikker til Soppen. Soppen ligger på motsatt side av Fuglen og på sørsiden av platået.

Sørvær dukker opp og i bakgrunnen Andotten.

Bratt går det ned her. En stor molo beskytter havna i Sørvær mot havets krefter. Så langt ute i havet kan det bli mye vær og bølger, men i dag er det helt stille.

Den nordlige delen av Sørvær er en del av “fastlandet” Sørøya, men den sørlige del er en liten øye som er tilknyttet til hovedøya gjennom fv. 882.

Nei, se der ja. Ikke bare jeg som er på tur i dag.

Landskapet ligner det på Nordkapp. Klipper som stuper ned i havet er karakteristisk for mange plasser langs Finnmarkskysten.

Høyde 363 er merket med en varde. Det er lettgått terreng fra Fuglen og hit. Ikke store høydeforskjell og fint å rusle på platået.

Nord Gråvika ligger mellom H-363 og Fuglen. Spektakulært er hvor høyt denne klippen reiser seg, langt over 300 meter.

Sørøya er langstrakt må få innbyggere og mye natur. Så er den delt i to mellom Hasvik kommune og Hammerfest kommune. Utsikt fra platået ved H-363 og vestover.

Flere klipper stikker ut i havet, deriblant Bøljefjellet i midten.

Varden på toppen av Soppen. Litte annen vinkel herfra når man ser nedover til Sørvær.

Turen går videre i retning Skjolden og man kommer stadig nærmere Sørvær. Herfra får også sjøen en hel annen farge.

Det er vel ca. 200 mennesker som bor i Sørvær. Et lite samfunn nesten langt ut i havgapet men kan kommer på Sørøya.

Blikk tilbake i retning Fuglen. Det er barske klimaforhold her ute og trær søker man forgjeves etter.

Sørøyrocken er et festival som finner sted i Sørvær. Ut over det er stedet kjent for den russiske krysseren Murmansk som i 1994 havarerte utenfor fiskeværet.

Nå er det tatt masse bilder av fiskeværet fra alle mulige vinkler. Fascinerende hvordan folk kan bosette seg på plasser som sikkert kan være ugjestmild. Men nå går turen tilbake til grusveien og ned igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *