Sautinden 1 125 moh og H1320

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS-spor over turen til Sautinden og H1320. Startpunkt for turen er fra bussholdeplassen på Åsgotsletta.

Det blir en god del høydemeter på denne turen som starter fra havnivå og som går til 1 320 moh. Med 18 km tur retur en av de lengre toppturene.

Turen forutsetter at det ikke er noen skredfare. I utgangspunktet oppholder man seg over store deler av turen i utløpsområder for skred, men størst skredfare er det nok flanken opp til Sautinden. Flanken har en jevn bratthet, men helt i toppen blir den brattere slik at stegjern kan være lurt å ha med i sekken. Fra Sautinden og videre til H1320 er det kun få områder som er brattere en 30 grader. Detaljert bratthetskart kan lastes ned her som PDF.

Det er 01. mai og snøgrensen har trukket seg opp i høyden. De første par hundre høydemeterne var med ski på sekken, men etter hvert kommer vi oss i dette vinterlandskapet.

Været skifter fra overskyet til sol. Siste forsøk på Sautinden var i 2019, men i dag ser det ut som at alt klaffer. Noen steiner stikker gjennom snøen opp flanken til Sautinden.

Sautindflanken ligger bak oss og Sørdalen ved foten av Småtindan.

Varden som er rett nord for flanken til Sautinden, selve toppen ligger litt lenger sør og noen høydemeter høyere. Bakom ligger Sandhornøya med Sandhornet.

Liker du renner? Ser ut som en renne dette her, men etter nærmere utsjekk viste det seg at det bare går rett ned her. Det finnes mer enn nok andre rennekjøringsmuligheter på andre siden der Småtindan ruver over dalen.

Ta beina fatt og gå. Skyene trekker innover, men Yr har varslet fine forhold med storsol senere på dagen.

Planen var egentlig å ta Sautinden og kjøre ned en fin flanke. Men i og med at været er på vår side er det bare å utnytte dagen og gå videre til neste topp.

Nesten som på flatmark å gå bortover fra Sautinden og til H1320. Vi er de første i dag, men det er åpenbart at noen har vært her før oss.

Toppflanken og siste stigning opp til H1320.

Til slutt blir det så bratt at skiene må parkeres. Istedenfor på med stegjern og frem med isøks. Bratt går det ned på begge sider, og her anbefales det ikke å snuble.

Ny topp, ny jæger! Velfortjent er den og, det skulle bli en lengre dag enn det var planlagt.

Fra toppen til H1320 er det mange muligheter på sørvendte flanker.

Utsikt sørvestover langs Småtindan. På tur opp ser de brutal ut, men herfra får men et helt annet perspektiv på fjellkjeden. I bakgrunnen ligger Fugløya og fjellene i Meløy/Gildeskål.

Rett i sør ligger Memaurtinden. Den er bare en steinkast unna etter en kjapp titt på kartet. Samtidig må man gjøre en klatreøkt for å komme seg opp til toppen fra denne siden. Så den dropper vi i dag.

Så ligger Sautinden i nord. Herfra ser man den jevne flanken til Sautinden.

I øst ligger Beiarn og man ser i retning Moljord/Storjord. Høgtinden vises godt til høyre.

Been there, done that.

H1320 ser nokså voldsomt ut når man kommer fra Sautinden, den er faktisk ikke det. Men hele dagen gikk det drønn i fjellet og stadig vekk var lyden av isåfall å høre. Definitivt ingen dag for å kjøre renne her.

Fjell i hodet.

Mektige fjell med alpin karakter.

Småtindan i all sin prakt.

På med fellene, noen høydemeter må man gå opp igjen i retning Sautinden når ma kommer fra H1320.

Fra veien og fra Bodø ser men kun de spisse Småtindan, bakom åpner seg et litt annerledes landskap som man ikke hadde forventet.

Litt vanskelig å dra fra dette stedet når man er glad i spisse fjell. Man kan ikke få nok av denne utsikten og det er ikke alltid forhold for å komme seg opp hit.

Det har blitt litt senere enn planlagt i dag og sola har varmet godt. I løpet av ettermiddagen har det gått en del selvutløste slushskred.

Siste pause før nedkjøringen. I dag er det såpass klart vær at man an se helt bort til Værøy.

Som sagt, litt sen nedkjøring og forventningen var klar: nå blir det sug!

Men det ble det faktisk ikke. Nydelig vårslush og før som var over all forventning.

Louise tar en litt mer defensiv linje ned i dag.

Tilbake ved foten av Småtindan og i retning Sørdalen.

Bak oss ligger en fin flanke med vårskikjøring ned Sautinden.

Sola har jobbet virkelig bra i dag, og det vises på de tallrike småskred som har gått.

Her kommer det opp både minner fra turen opp Ytterrenna, men også drømmer om å prøve andre renner. Det er det flere av her i strøket.

Takk for denne gangen, Småtindan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *