Etappe én på turen fra Glomfjord over Saltfjellet til Bleiknesmo ved E6 i Saltdal. 7,5 mil over fjellet og fra hytte til hytte. Hele turen tar seks dager og naturopplevelser er garantert.
Kart med GPS spor over turen fra Fykan til Kvitsteindalen. Turen starter på parkeringsplassen Fykan før en kjører gjennom den første tunnelen opp til Glomfjellet. Her ligger en gondolbane som før i tiden gikk opp til rallarbrakkene.
Oppvarmingen skjer med en gang når en går opp Fykantrappa. Hvis en tar den for fort melder seg melkesyret fort i lårene. Er en først kommet seg opp til ca. 450 høydemeter er det lett gått terreng, litt opp og ned, men jevnt og trutt får en gått noen høydemeter.
Før en kommer seg til Fykantrappa går det en bru over Fykanåga. Trappen ble tatt av et steinras i 2015 og midlertidig var det ikke mulig å gå opp trappa. Men nå er den satt i stand igjen og det er bare å glede seg til å gå opp over 1 100 trinn. Men som overalt gjelder også her: alt på eget ansvar. En liten påminnelse får en umiddelbar.
Brua over Fykanåga ligger enda i skyggen tidlig på morgenkvisten. Svetten kommer uansett til å renne opp Fykantrappa.
Utsikten fra brua nedstrøms mot Glomfjord. Sfinxen ligger helt til høyre elven renner ned mot Fykanvatnet.
Halveis opp Fykantrappa får en utsikt over Fykan. Fjellet speiler seg i Fykanvatnet, til venstre dukker Fykenbergene opp og til høyre ligger Glomfjord. Gondolbanen ser en så vidt ved Parkeringsplassen lenger nede og også brua over Fykanåga. En virkelig bra oppstart for denne etappen med en slik utsikt når en tar seg en pust i trappen.
Demningen ved Nedre Navervatn. En god del av dagens oppstigning er nå gjort. Navervatn ligger på ca. 470 moh og er et regulert vann. En del av turen går videre lang sørsiden av vatnet.
Mellom Nedre Navervatn og parkeringsplassen ved Storglomvatntet finnes denne skapningen, også kalt Glomfjordløva. Den ligner nå virkelig en sjøløve, men noen ser også en sel i den. Det kan være en selsom opplevelse å treffe på noe sånt på fjellet. En fotostopp her er nesten obligatorisk.
Utsikt i retning Reben og Nedre Navervatn. Snøen ligger enda i fjellet langt ut på juli. Stien vises tydelig og det er en populær rute fra Fykan til Storglomvatnet.
Det går fort unna og snart er en forbi parkeringsplassen ved Storglomvatnet. Forbi Namnlausvatnet går turen opp i retning demning til Nedre Bolivatnet.
Demningen ser allerede imponerende ut fra denne siden, men er enda mer imponerende fra nedsiden. Storglomvatnet er nok Norges største magasin med ca. 3,5 milliarder kubikkmeter vann. I bakgrunnen ser en Synkhøgda.
På Glomfjellet finnes det mange vann og gode fiskemuligheter. Turen går videre langs Litle Sandvatnet.
På tide å ta en lunsjpause. Det enkleste er ofte det beste og så blir det knekkebrød med tubeost. Gratis er utsikten over Store Sanvatnet i middagssolen. Her snakker vi altså skikkelig fjellkos.
For de som er interessert i geologi er Glomfjellet den rette plassen. Her finnes det mye å se og i 2012 ble Lahko nasjonalpark opprettet som omfatter store deler av Glomfjellet. Det er mye å utforske her oppe.
Et blikk tilbake med utsikt over Store Sandvatn. Glomsteet vises til venstre og Reben til høyre. Det er omtrent der borte turen startet og på Glomfjellet er det lett å komme seg fram. Herfra er det ikke langt igjen til Kvitsteindalen.
Fremme i Kvitsteindalen som ligger rett nord for Litle Storglomvatnet. I Kvitsteindalen ligger en gamme, men den er godt skjult og tilpasset til landskapet. Så det er ikke så enkelt å få øye på den herfra. Til venstre ligger Kvitsteindalen og rett frem går en opp Skavldalen.
Fra Kvitsteindalen har en utsikt sørover mot Svartisen. På godværsdager som denne er det lett å peke ut den høyeste toppen på Svartisen, Snøtinden.
Her kommer vel en del av forklaringen hvorfor Kvitsteindalen heter Kvitsteindalen. Fjellvannet renner ned og forbi gamma og her for en alltid en forfriskning etter en lang tur på fjellet.
Så her er selveste gamme som er et populært turmål i området. Etappemålet er nådd og litt avslapping i solen er ikke så feil det heller etter noen kilometer på føttene. Gamma er samtidig første overnattingsplass på turen videre. Selv noen tar seg en dagstur over Glomfjellet hit er det ikke alltid at noen overnatter her. Sjansen for å ha gamma for seg selv er egentlig ganske stor.
Pilen viser veien videre og hva som er det neste etappemålet.