Kart med GPS spor over turen til Kistrandtinden. Turen starter fra rv. 80 på Kistrand ved fotoboksen. En går opp på sørøstsiden av Mølnelva til 440 moh der juvet ender og derfra nordover i retning topp.
En tur som starter fra havnivå og nesten 1000 høydemeter opp til toppen av Kistrandtinden. De første 220 høydemeter går gjennom skogen før en begynner å få utsikt over fjord og fjell.
Ruten går gjennom et terreng som ikke er brattere enn 30 grader. Likevel bør en være oppmerksom på at en ferdes i utløpsområder for snøskred. Dersom en renner ned på østflanken finnes det noen områder som er vesentlig brattere enn 30 grader. Last ned kartet i høyere oppløsning som PDF.
Etter en finværsperiode på en uke har det gått en del opp til både Kistrandtinden og Mjønestindan. Det er ikke vanskelig å finne frem opp gjennom skogen. Sol og blå himmel denne fredagen rett etter lunsj.
Litt oppgått og derfor litt kronglete de første 200 høydemeter gjennom skogen. Mye fin furu helt fra starten ved rv. 80. Etter hvert får en utsikt over Valnesfjorden.
230 moh er det ikke mye skog igjen, bare noen busker og små trær. Til høyre ser en juvet som er formet av Mølnelva. Det er enklest å krysset juvet ca. 200 høydemeter lenger opp. Turen går derfor videre i retning nordvest. Etter antall skispor å dømme en veldig populær rute både opp og ned.
Kursendring i retning nord/nordøst ca. 460 moh. Fra høyre siden og til midten av bildet strekker seg juvet til Mølnelva ned til Kistrand. Deler av Valnesfjorden har et tynt lag med is etter noen dager med kuldegrader. Straumsnes i bakgrunnen og på andre siden av fjorden.
Utsikt sørvestover med Skjerstadfjorden og i retning Saltstraumen. Til venstre ser en toppene til Børvasstindan. Høyeste topp til høyre er Sandhornet i Gildeskål kommune.
Østover ligger Valnesfjordvatnet som er islagt. Bakom Nystadfjellet og Steinfjellet ligger Fauske. Sola begynner å gå ned og landskapet får et rosa lys over seg.
Vestover og til høyre ligger naboene til Kistrantinden, Mjønestindan. Best synlig herfra ligger Innertinden med sine 982 meter bare ti meter lavere enn Kistrandtinden. Vinden har herjet de siste dagene i høyden og dannet typiske sastrugi i snøen.
Ikke lenge før målet er nådd. De siste meterne går det slakt oppover etter snart 1000 høydemeter i lårene. Bra timing dersom en ser hvor fantastisk lyset skulle bli i dag
De siste solstrålene før sola forsvinner bak Sandhornet. På toppen er det avblåst og isete, men i dag helt vindstille. Dette i kombinasjon med lyset er ikke noe hverdagsopplevelse.
Ikke bare solnedgang mot vest, men også måneoppgang i retning øst. Jorda kaster sin skygge østover og kveldshimmelen har farger fra blå til lilla å by på.
De siste solstrålene farger fjelltoppene i nord i Sjunkhatten nasjonalpark i rosa farger. Lyset forsvinner fort og snart er det bare blått og lilla igjen.
Noen minutter senere begynner fargespillet når dagen blir til natt.
En fin og jevn overgang fra blått lys til lilla. Natten senker seg over fjellheimen.
Obligatorisk bilde på toppen rett før sola går ned.
Månen er gått opp og det er på tide å komme seg nede fra Kistrandtinden før det blir mørkt igjen. Lysshowet i dag har vært av den sjeldne sorten.