Ytterrenna 990 moh – Småtindan

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS-spor over turen til og i Ytterrenna. Ytterrenna er en del Småtindan i Gildeskål kommune og byr på bratt kjøring i nesten alpine fjell.

Turens høyeste punkt ligger på litt under 1 000 moh. Hvor lang tid man bruker er avhengig føret. På en vårlig dag som nå var det ski på sekken til ca. 610 moh. Derfra på ski til ca. 840 moh og derfra videre på stegjern. Total tid med pause har dermed vært ca. 7,5 timer. Avstanden på ca. 1,2 mil er ikke langt fra sannheten selv om GPS signalet i renna var dårlig.

Store deler av turen oppholder man seg i skredfarlig terreng, det gjelder spesielt når man kommer opp til Sørdalen og skal videre opp i retning Ytterrenna. Her er det viktig å ta gode valg med tanke på skredvarselet. GPS sporet er lite nøyaktig i renna ettersom den er smal og man får dårlig signal her. Her er det over 40 grader bratt, i hht. kartet noen partier opptil mellom 45 og 50 grader. Steinsprang er et veldig aktuelt moment i renna og man bør redusere eksponeringstiden. Bratthetskartet med GPS-spor kan du laste ned som PDF her.

Video fra turen i Ytterrenna.

I slutten av mai smelter det godt i fjellet. Tilsvarende lang innmarsj er det før man kan ta skiene på seg. Her kryssing av Tindåga som hadde god vannføring og der det var vanskelig å finne et egnet sted å krysse.

Rundt 480 moh og utsikt fra Sørdalen mot Småtindan. Til høyre ligger Stortinden og dagens mål ligger rett ved siden av: Ytterrenna som ligger inneklemt mellom Stortinden og Nåla. Det har smeltet såpass mye at vi velger å gå videre opp med ski på sekken til ca. 600 moh.

Ikke lenge før det blir ski på føttene. Dette partiet er såpass bratt at man ikke får noe tilbake for å gå på ski.

Fra ca. 600 moh på med skiene og ca. 240 høydemeter i sikksakk oppover. Vi kommer nærmere og nærmere Ytterrenna som så skremmende bratt ut fra stor avstand. Været er med oss og det er over 10 grader her oppe, noe som lover fin slush for nedkjøringen.

Vinteren er på hell også i høyden, mens det i lavlandet har begynt å bli grønt. Nede skimtes fv. 17 og i nord ser man både Bodø og Landegode.

Her er det allerede over 30 grader, Piepsen på skistaven måler ca. 35 grader og brattere skulle de bli. Ikke lenge før vi finnere oss en standplass for å ta på stegjern.

Vi bestemmer oss for å få oss standplass i nærheten av sprekka i bakgrunnen. Den er på ca. 840 moh og der begynner Ytterrenna.

HMS er på stell med hjelm på skolten, men må jobbe litt mer med holdningen. Fotostop underveis på tur opp i renna. I vårlige temperaturer med frost på natten og sol på dagen kan det bli steinsprang og eksponeringstiden bør være kortest mulig. Tallrike steiner vitner om at steinsprang er en reell fare her.

Ikke slutt når du er sliten, slutt når du er ferdig. Langt ifra ferdig og noen høydemeter er det igjen før vi er oppe.

Toppunktet av Ytterrenna i bakgrunnen. Vi er heldig med været, det er sol og blå himmel. Får det være sånn også der oppe.

Toppstøt kan man det vel ikke kalle for. Men dagens mål er i rekkevidde.

De siste meterne med stegjern og isøks. Spent på hvordan utsikten er nedover mot den andre siden.

Ytterrenna ligger ca. 990 moh. Det er gå plass og faktisk mer enn forventet. Ingen problem å gjøre seg klar for nedkjøringen, men først må man nyte utsikten her oppe. Det er ikke så mange dager det klaffer med forholden og man kan gå opp hit. Skredfaren er nok den største utfordringen.

Lurt å ha med stegjern og isøks. Utsikt nordover i retning Bodø og Landegode.

Selfie på “toppen”. Vi bruker god tid for å ta noen bilder og spise litt.

Ser ikke bratt ut når man fotograferer nedover. Men i realiteten er renna noe brattere enn det man ser her.

Utsikt mot sør. Sundsfjordfjellet og Lahko nasjonalpark i Gildeskål og Meløy. Så vidt at man ser Svartisen herfra.

Nedkjøringen går veldig fint og fort sammenlignet med oppstigningen.

Så er det bare å bære ned skiene igjen. Småtindan i bakgrunnen.

Så er det bra med en hvile underveis. I dag har det vært mye ski på sekken. Ble ikke mye slitasje på stålkantene. 7,5 timers tur og kanskje 0,5 timer med ski på føtene…?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *