Tellingen 1 246 moh.

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS-spor over turen til Tellingen. Turen starter fra Beierstua som gir en forholdsvis lang anmarsj, men det er nok muligheter for å korte inn anmarsjen dersom man velger en annen rute.

Toppen ligger 1 246 moh og Tellingen er i ordets forstand et “enestående” fjell. Som vist på kartet er det ingen fjell ved siden av Tellingen som sperrer for utsikten i hverken den ene eller den andre retningen. Når man starter fra Beiarstua kan man følge skogsveien et godt stykke frem til man kommer inn på sommerruta. Etter hvert må man krysse Tverråga, enten over brua eller over isen hvis elva er frossen. Det er veldig snill terreng opp igjennom furuskogen og til Flatfjellet. Fra Flatfjellet og videre til toppen av Tellingen noe brattere.

Store deler av turen ligger utenfor skredterreng. Det er fult mulig å gå denne turen slakere enn 30 grader, men vær obs på eventuelle utløpsområder. Bratthetskartet med GPS-spor kan du laste ned som PDF her.

Dersom man ønsker å gå slakere enn 30 grader er det verdt å ta en titt på bratthetskartet. Fra Flatfjellet går man videre til foten av tellingen som har en fin helning for å kjøre ned. Når man nærmer seg toppen må man planlegge litt mer hvilke linje man tar for å gå slakkere enn 30 grader.

Fin tur i påske med blå himmel og solskinnsvær. Litt hardere føre opp mot toppen enn det var i skogen, men fin skikjøring hele veien.

Turen starter fra Beiarstua, noe som betyr en forholdsvis lang anmarsj til Tellingen. Man kan følge sommerruta i mer eller mindre grad som går gjennom furuskogen i Tverrdalen.

I starten er furuskogen rimelig tett, men etter hvert når man kommer lenger opp i høyden ser man fjellene på andre siden av Beiardalen.

Bjørkskogen nedenfor Flatfjellet markerer overgangen til høyfjellet. Det er tidlig på morgenen og man kjenner på snøen at det har vært kalt på natten.

Ved foten av Tellingen med Flatfjellet bak oss. Her skjønner man hvorfor det heter Flatfjellet. Noen meter går det nedover før oppstigningen til Tellingen begynner.

Bakom ser man sporene våre fra Flatfjellet. Fjellene i bakgrunnen ligger på vestsiden av Beiardalen.

Simletinden med Simlebreen.

Trasking på flata mellom Flatfjellet og Tellingen.

Mektige fjell rundt Simletinden på andre siden av dalen.

Nå begynner oppstigningen på Tellingens sørvestfbanke. Noen får kanskje litt mer drahjelp enn andre, i hvert fall hvis man har hund med seg.

Bare sjarmøretappen til toppen igjen. Men det var litt mindre sjarm i tiltakende harde forhold. Snøen var lite solpåvirket i høyden.

Stein med ishette noen meter nedenfor toppen.

Mye is er det på omkringliggende topper som man ser i bakgrunnen. Sola speiler seg nesten i de blankpolerte fjellene. Det har vært lite nedbør i form av snø i det siste og det kjenner man på føret i dag.

Utsikt fra toppen og nordover i retning Børvasstindan.

Lurfjelltinden er godt synlig i midten av bildet, til venstre for den ligger Børvasstindan.

Utsikt nordøstover. På de nærmeste fjellene er det ikke veldig mye snø virker det som.

Litt annerledes ser det ut i retning Saltfjellet. Godt med snø der og færre barflekker.

Mot vest ligger Gråtådalen med Gråtåtinden helt til høyre. Så er masse flotte fjell lina opp i nord-sør-retning: Gåvdestinden, Habrestinden, Simletinden.

Beiardalen som ligger i forgrunnen og Gråtådalen er dalen i bakgrunnen. Til og med Helgalandsbukken vises herfra, fjellet som ligger helt bakerst til venstre. Vegdalsfjellet er det fjellet som har litt rundere former til venstre i bildet. Vegdalen har vært den gamle forbindelsen over fjellet mellom Beiarn og Meløy.

I forgrunnen ser man Gråtåhaugen og i bakgrunnen til venstre Váhčanjohkdalen som er en vestlig forgreining av Gråtådalen. Til høyre vises Habretinden.

Morgendagens turmål ligger i Gråtådalen: Gråtåtinden. Skyggen til venstre bildet viser linjen vi skal gå i morgen.

Ramsgjeldtinden i nordøst som akkurat som Tellingen ikke er omgitt av andre større fjell som tar utsikten.

Bratt ned går det på østsiden av Tellingen. Her er det en del store skavler som man bør holde seg unna.

I hjertet til Saltfjellet ligger Ørfjellet som på markant vis presenter sin profil.

Obligatorisk bilde på toppen av varden til Tellingen.

Tipp topp tommel opp for en ny fjelltopp i samlingen. Ny bukse i gammel farge er jeg også fornøyd med.

Selv om det er sol i dag er det ikke noen vei utenom dunjakke når man ta seg en kvikklunsj på toppen. Velfortjent pause etter noen timers gåing.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *