Kart med GPS spor over turen til Sukkertoppen. Turen starter fra Hamn i Senja og en følger fv. 86 ca. 900 meter i nordlig retning. Fra fylkesveien er turen til Sukkertoppen skiltet. Gjennomgående merket med blå prikker.
Turen starter med en moderat stigning. Når en har nådd 250 moh begynner det bratteste delen og det er en fordel å ikke har høydeskrekk. De siste 40 høydemeterne er veldig bratt, delvis sikret med kjetting og flere plasser er det stup.
Sukkertoppen sett fra Hamn i Senja. Toppen er den høyeste til høyre og ikke så veldig godt synlig fra havna siden det er en del topper bak den.
Turskilt ved fv. 86 til Sukkertoppen. Det står 3 km på skiltet, men det er bare ca. 2 km fra fylkesvegen og opp til toppen.
Første delen går en oppover på en traktorvei til man kommer til et lite vann. Det er den lokale drikkevannskilden slik det står på det gule skiltet. Vannet er inngjerdet og en følger stien på nordsiden av vannet.
Så fortsetter turen under kraftledningen til skaret som ligger ca. 100 moh. Stien er veldig tydelig og oppgått. Når det har regnet kan stien være litt glatt og sleipet.
Sukkertoppen vises så vidt til høyre, bare spissen er synlig bak åskammen.
Oppe i skaret deler stien seg og en kan gjøre en liten avstikker til «Utsikten». Men denne turen følger det røde skiltet i håp å få en fin utsikt fra Sukkertoppen.
Skoggrensen er snart nådd og en får se Sukkertoppen med sine naboer. Fra Hamn ser en ikke hvorfor Sukkertoppen har fått sitt navn, men fra dette perspektivet skjønner man hvorfor.
Fortsatt er stien veldig tydelig og en går opp på et lokalt høydedrag. Til venstre for Sukkertoppen ligger Helland og Jonen, men ellers har toppene rundt ikke noe navn.
Utsikt over Storvatnet som ligger 142 moh. Ved utløpet av Storvatnet finnes en demning som ikke vises på dette bildet. Demningen er fra gamle dager og ikke en av de moderne konstruksjoner.
Utsikt over Bergsfjorden i retning nord. Yttersiden av Senja er preget av barske fjell og kan måle seg med Lofoten dersom en vil dra frem Lofoten som målestokk.
Her vises Bergsøyan rett utenfor Hamn i Senja. Innenfor Bergsøyan landskapsvernområde ligger tallrike holmer og øyer.
Litt slakere terreng før den siste oppstigningen til Sukkertoppen begynner. Nå er det bare enkelte trær og busker igjen og fri sikt til dagens mål.
Grytvatnet er omkranset av barske fjelltopper og ligger ca. 251 moh.
Utsikt innover Grytvatnet etter at utløpet er passert. Ved enden av vatnet ligger en stor steinur som strekker seg helt opp til fjellfoten av Helland/Jonen
Stien er veldig godt merket med blå prikker. I og med at denne turen er veldig populær og stien tilsvarende oppgått er det uproblemtatisk å finne frem. Her utsikten i retning nordøst over Bergfjorden som etter hvert går over i Nordfjorden.
Nå er det mulig å se Hamn i Senja. Til og med Oksen og Okshornan vises nå som ligger bakom fjellrekken på Nordsiden av Bergfjorden. Oksen og Okshornan ligger ved Ersfjorden.
Hamn i Senja, tidligere handelssted, men nå overnattingssted for turister og konferansegjester. Turen til Sukkertoppen startet fra Hamn.
Mot vest ser en Tortenberget, Indre og Ytre Teisten. Dette er et område uten farvei av noen slag og del av landskapsvernområde Teistvika. Eneste mulighet å komme seg dit er nok sjøveien.
Ikke langt igjen til toppen og det må gjøres en siste innsats for å komme seg opp. Herfra blir turen rimelig bratt og det gjelder å være varsom spesielt når stien er våt.
Det ser ut som om stien forsvinner her, så bratt er terrenget. Men dette er ikke turens bratteste del.
Panoramabildet som er tatt ca. 35 høydemeter nedenfor toppen. Toppen ligger på venstre siden og en får et inntrykk av hvor bratt terrenget er. Herfra er det en liten traverse på ca. 30 meter. Derfra er stien sikret med kjetting oppover. Akkurat på denne delen gjelder det å være fokusert og passe sine skritt. Feil her kan føre til alvorlige eller fatale konsekvenser.
Toppen er snart nådd og de siste taket gjort for å komme seg opp.
Nydelig utsikt over Bergsøyan og Hellandsneset i forgrunnen. Helt til høyre ligger Hamn i Senja. Det er en del vind som en ser. Bølgene slår i land og på holmer og skjær. Her på yttersiden står han rett på.
Panoramabildet i retning vest. Høyeste fjellet til venstre er Helland med sine 679 meter. I midten Indre og Ytre Teisten. Hellandsneset til høyre og nederst.
Panoramautsikt nordover og over Bergsfjorden. Bergsøyan i midten.
Toppturlykke etter en vellykket oppstigning og med mye adrenalin i kroppen. Forholdene er ikke helt bra med regn og en glatt sti.
Nesten alpine forhold når en titter sørover. For å komme seg videre er det nødvendig med litt mer utstyr.
Sola gjemmer seg bak skyene i vest. I motlyset ligger Indre og Ytre Teisten samt Tortenberget på venstre.