Bolnatind 1 389 moh

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS spor over turen til Bolnatind på Saltfjellet. Turen starter fra parkeringsplassen ved Polarsirkelsenteret. Turen kan tas både som topptur om sommeren og om vinteren.

Polarsirkelsenteret ligger ca. 670 moh og ettersom Bolnatind er på 1 389 moh er det ikke altfor mange høydemeter en må opp for å få fin oversikt over Saltfjellet og polarsirkelområdet.

En liten attraksjon er det, polarsirkelen. Her er den markert med en liten varde og en globus montert på toppen. Så da må man nesten komme seg opp for å ta et bilde som minne. Bakom ligger forresten Bolnatind, dagens turmål.

Stien krysser jernbanesporet til Nordlandsbanen ved polarsirkelen. Det er riktignok begrenset med trafikk, noen passersjer- og godstog, men det er en fordel å sjekke at det ikke kommer noe tog før man krysser. Strekningen er kjent for reinsdyrpåkjørsler som ofte ender blodig og det er ikke noe artig syn å få et slikt møte med Nordlandsbanen.

Etter å ha krysset sporet er det bare å følge stien så lenge den varer. Etter hvert kommer den til å forsvinne. Men målet er ikke å ta feil av, Bolnatinden ligger til høyre.

Jo lengre en kommer opp desto mer steinete blir det. Ikke bare er det masser steiner her, men også en god del snø fra forrige vinter. Noen plasser er det satt opp små varder for å finne rett vei opp. Terrenget er oversiktlig og selv uten varder er det ikke noe problem å finne frem.

Imponerende hvor mye steiner som en kan finne her. Saltfjellet er egentlig et godt eksempel for at Norge er en stor steinrøys. Nede i dalen ligger Nord-Norges livsnerve, E6. Rett bakom og ikke så veldig langt unna på veiens østside ser en svenske fjelltopper.

Ikke godt å si hva dette vannet heter. På kartet står det ikke noe navn, bare høyden. Dette her ligge 1 051 moh. Toppen bakom har heller ikke noe navn.

Så er det vannet på 1 104 moh ved siden av. For å komme seg opp Bolnatind er det viktig å ikke gå strake veien opp. På østsiden er det nemlig nokså bratt og ufremkommelig. Her må man komme seg litt rundt i retning vannene for så å ta seg opp mot toppen. Her er terrenget lit mer oversiktlig. Selv om det ikke er noen sti her er det lett å fine veien opp.

Toppen er utformet som platå. En kan tru at dette er toppen, men toppvarden ligger latter lenger borte på platået. Det finnes fortsatt noe snøskavler som en bør holde seg unne med mindre man er villig til å ta seg en rask tur nedover. Det er en del skodde i dag og er man litt tålmodig blir nok sikten noe bedre i løpet av pausen på toppen.

Noen mindre vann ved foten av Bolnatind. Og selvfølgelig mye stein. Utsikten her er nordover i retning Saltdal kommune.

Utsikten østover over E6 og mot Sverige.

En fremdeles forholdsvis stor snøskavl. Heldig med været sånn sett da det er regn i luften ikke så langt unna toppen.

Så er det bare å komme seg nedover igjen før skodda vender tilbake. Utsikten rett sørover mot fjellet uten navn.

Og husk på: sjekk at det ikke kommer et tog når du ruller deg i pukken og tar bilder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *