Kvalhornet 962 moh

Publisert den

Kart med GPS spor over turen til Kvalhornet. Turen starter fra parkeringsplassen før en kommer til Bringsli. Samme parkeringsplass når en går opp til Søndre Nattmålstuva.

kvalhornet

Turen starter 50 moh og toppen ligger på 962 moh. Så det er noen høydemeter å gå opp, men stigningen er gjennomgående snill. De siste 60 høydemeteren er sammenlignet med resten av turen litt brattere, men uproblematisk.

kvalhornet_hoydeDer finnes mange muligheter og varianter når det gjelder rutevalg. Kvalhornet er en tur med lite fare for skred hvis en holder seg bort fra de områdene som er brattere enn 30 grader. Det er få punkter en kommer i berøring med utløpsområder for snøskred. Last ned kartet i høyere oppløsning som PDF fil.

Kvalhornet skred

Februar. Sola står lavt over horisonten enda og en starter kl. 09.30. Rett etter at sola er kommet tilbake er det veldig fint å komme seg ut på fjellet for å nyte de første solstrålene etter mørketiden.

image

Det er flere som har de samme tankene men har begynt å gå litt tidligere. De er kommet litt lenger opp i retning Søndre Nattmåltuva, som egentlig ligger “på veien” til Kvalhornet.

imageGode forhold etter at det er kommet et tynt lag med nysnø. Gamle skispor fra dagene før er fortsatt synlig.

imageUtsikt over Valnesfjordvatnet til venstre og Nordvika til høyre. På sørsiden av Skjerstadfjorden ligger i det fjerne fjellene rundt Misvær og Rognan.

imageBodøs høyeste topp, Lurfjelltinden, stikker tydelig frem. Litt lenger til høyre ligger Bodøs kjente fjellrekke Børvasstindan.

imageSøndre Nattmålstuva ligger allerede bak oss og også sola kommer seg høyere opp.

imageBlå stemning på fjellet. Til venstre ser en Børvasstindan mens kursen til Kvahornet egentlig går mer i motsatt retning og bort fra Bodøs landemerke.

imageNå nærmere en seg toppen og her er det veldig forblåst. Her er det stort sett is stålkantene må klamre seg fest i. Snøen er stort sett blåst bort her oppe og det er nok ikke uvanlig på denne tiden av året.

imageVinden har laget sastrugi på turens nedenfor toppen. Snøen er hardpakket og skiene setter ikke lenger så dype spor som før.

imageUtsikten vestover mot Mjønestindan som også er det av Sjunkhatten nasjonalpark. Kanskje må si at Kvalhornet så vidt ligger innenfor nasjonalparken, dvs. fra toppen og nordover.

imagePå toppen åpner seg panoramaet nordover og inn i Sjunkhatten nasjonalpark. Skyggene som fjellene kaster nordover er enda veldig langt, men det går fort mot lysere tider.

imageTøffe klimatiske forhold på toppen og varden vitner om det. Heggmovatnet og Breiviktinden ligger til venstre for varden.

imageUtsikten nordøstover mot Fauske og enda lenger bort Sørfold kommune.

imageUtsikten vestover. Bakom fjellene en plass ligger Bodø.

imageSola har nådd sitt høyeste punkt for i dag og er på tur nedover igjen. Ikke lenge før den forsvinner bak fjellene sør for Skjerstadfjorden. Turen nedover, i hvert fall den først delen, virker som om den vil bli litt isete.

imageEn liten selfi på toppen for en renner nedover igjen.

image

Videoer fra turer til Kvalhornet