Stormyrtinden 1 546 moh

Publisert den

Først en liten “teaser” slik at du ser litt mer om turen.

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS spor over turen til Stormyrtinden i Beiarn. Turen starter nesten helt øverst i Beiardalen på Staupåmoen.

Turen starter ca. 230 moh og toppen ligger på 1 546 moh. Denne turen gikk via H1430 der en får en topp i tillegg. Helt fra parkeringen en fin og jevn stigning til en kommer til breen der terrenget flater litt ut. Opp ryggen til H1430 blir det brattere mens det er litt opp og ned på nordsiden av bollen ved Stormyrtinden. Så kommer en siste stigning opp til toppen av Stormyrtinden.

Store deler av turen beveger en seg i bratt terreng og i utløpssoner. Spesielt ifra parkeringsplassen og til terrenget slakker ut er en eksponert. Går en opp via H1430 bør en være forsiktig med tanke på snøskavler. Langs bollen finnes det mange skavler og en burde ikke gå for nært kanten her. Selve nedkjøringen fra Stormyrtinden er i terreng på opp til 40 grader. Last ned kart i høyere oppløsning som pdf fil.

Man starter fra samme parkeringsplassen som på turen til Leiråtinden og følger samme ruta opp til man svinger litt mer nordover i retning H1430 og Stormyrtinden. Noen spor fra noen som har gått her før oss. Men det er ikke så veldig mange og fortsatt god plass på fjellet. H1430 ligger til venstre og Stormyrtinden til høyre. For å komme seg til Stormyrtinden finnes det en kort variant, nemlig rett opp, men vi går via H1430 i dag.

På breen som kommer ned fra østsiden av Leiråtinden. Her ser en fjellene som ligger på østsiden av Beiardalen.

Oppe på ryggen til H1430. I vest ser en Leiråtinden til høyre med sine 1470 meter og H1398 til venstre. Klassisk nedkjøring fra Leiråtinden er nok ned imellom begge topper. Men det finnes fine alternativer som ser herfra.

Langs ryggen opp til H1430 med utsikt nordøstover i retning Stormyrtinden. Det har gått noe slush skred og skavlene har begynt å rase ut. På tur opp til H1430 bør en være obs på hvor man går og ikke raser ut med en skalv.

H1430 i bakgrunnen. Som en ser er det fortsatt en del snøskavler som fort kan rase ut i dette varme vårværet.

På toppen av H1430, Stormyrtinden til høyre. Herfra kan en fin ta en titt på mulige nedkjøringsalternativer.

Utsikt nordover der man fint kan se bolleformasjoqnen som ligger mellom H1430 og Stormyrtinden. Holder en seg på baksiden unngår man å bekymre seg for snøskavlene. Helt borterst ser en så vidt Småtindan i Gildeskål kommune.

Noen mørke skyer i vest. Her ser en fjellene i Meløy og Gildeskål.

I vest ligger Leiråtinden med sin markant profil til venstre og Skjelåtinden til høyre.

Langt borte ligger Meløy og Glomfjellet. I midten ser en Synkhøgda. I forgrunnen ser en Gråtådalen. Fra Gråtådalen kan en gå vi Skavldalen til Glomfjellet i Meløy. Det er interessant å se hvordan vinterruten ser ut herfra når man har gått turen om sommeren.

Nå er det ikke langt igjen til Stormyrtinden.

Nesten gått rundt hele bollen mellom H1430 og Stormyrtinden. H1430 i midten av bildet med fjellveggene som går loddredd ned.

Nesten på toppen blir utsikten bare bedre og bedre. Her ligger fjelltoppene i øvre Beiardalen linet opp som perler.

Toppstøtet. Majestetisk ligger fjellene i Beiarn i bakgrunnen. Selv om vi er i slutten av mai er det fortsatt mye snø og den kommer til å ligge langt ut i juni og juli.

Når man ikke kan la være å klatre opp toppvarden for å virkelig ha vært på det høyeste punktet. Beiardalen strekker seg nordover og der er det lite snø som man ser.

Rett i midten ser en Gråtådalen og Skavldalen. Bakom Synkhøgda i Meløy kommune.

Øverste delen av Gråtådalen. Der nede ligger Gråtåstua som er en av DNT hytte i Beiarn. Så vidt å se er Småtindan.

Gråtådalen til venstre og Beiardalen til høyre.

Langt nede ligger Beiardalen

Mye ukjent på østsiden av Beiardalen og verdt å utforske på et senere tidspunkt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *