Kråkmotinden 916 moh

Publisert den

Kart med GPS spor over turen til Kråkmotinden i Hamarøy. Turen starter krysset E6 X gammel E6 nord for Kråkmotunellen.

Ikke helt fra havnivå, men nesten, går turen opp til 916 moh. To forholdsvis flate etapper bortover veksler med to jevne stigninger opp til toppen.

Kråkmotinden med sin bratte flanker mot nordvest ligger rett ved E6 som borer seg i form av tunell gjennom fjellfoten. Det kommer til å bli en tur med mye svette i over 30 grader. Sjelden vare med så høye temperaturer på tur.

Turens første del går på en skogsvei som starter rett fra E6.

Etter hvert forlater man skogsveien og følger stien over noen myrområder. Her må en sikte seg inn på det skogkledde skaret i bakgrunnen. Derfra holder man seg opp til høyre.

En mektig steinur ligger ved foten av Kråkmotinden. Karakteristisk er de fra isen glattpolerte fjellsidene.

Utsikten fra skaret mot toppen. Fra baksiden ser terrenget mye snillere ut enn fra fremsiden der fjellveggene bare stuper nedover.

Blikk tilbake og nordvestover der turen startet.

Fra skaret går kursen i en sving og vestover i retning toppen. Her ser en nabofjellet Tverrberget og Rekvatnet.

Rekvatnet ligger på østsiden av Kråkmotinden. Turen videre oppover gir seg selv og det er lettgått fjellterreng her.

Fremme på toppen åpner seg en storslått utsikt. Toppen er utformet som et platå, men mot nordvest går det rett ned. Her bør man ikke ha høydeskrekk om man sitter og nyter utsikten.

Kråkmotunellen borer seg gjennom fjellet. Her ser en krysset med gammel E6 på Høgda. Området har mye krigshistorie å by på ettersom tyskerne holdte på å bygge Polarbanen her. Rester av byggeaktivitetene er mange plasser synlig i terrenget.

Det er vanskelig å definere toppen da den dannes av en stor flate. Denne varden markere kanten av Kråkmofjellet mot nordvest.

Mot nord ligge selve Kråkmo gård og Fjerdevatnet eller Kråkmovatnet. Her her en i Hamsuns rike.

Kråkmo gård ligger mellom dagens E6 og Fjerdevatnet. Det er bare noen få flekker med jord, men åpenbart nok for å kunne drive landbruk.

Nede ligger E6 som er livsnerven gjennom hele nordnorge. Vannet nede heter Femtevatnet og bakom ligger Steinfjellet, Durmålstinden og Sørkvanntinden. Om vinteren finnes det mange fine toppturmål i området. Helt til venstre ser en så vidt Sjettevatnet.

Utsikt nordøstover i over Hamarøys fjellheim og langt borte ligger Sverige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *