Ryptinden 1 111 moh

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS-spor over turen til Børtinden. Turen starter fra parkeringsplassen ved Børvatnet. Sving av fra Fv. 812 der Børelva er skiltet. Veien har skogsveistandard og er ikke asfaltert, noe humpete.

Turen er på ca. 13 km og man må være innstilt på å ta av og på fellene ettersom Vardefjellet er en “hump” man må komme seg over. Flanken til Ryptinden byr på fin og sammenhengende kjøring ned til Nedre Tindvatnet.

Fra parkeringen går man opp Vardfjellet ca. 530 moh for så å skli ned i retning Tindvatnet. Deretter holder man seg i retning skaret mellom Børtinden og Ryptinden. Helt opp dit er det ikke noe problem å holde seg i terreng slakere enn 30 grader. Fra skaret svinger man til venstre i retning høyde 1 111. Terrenget er brattere her og gjerne brattere enn 30 grader. Dersom man ønsker å kjøre slakere enn 30 grader er det nok best å kjøre ned fra skaret. Eller er det flere linjer man kan velge ned fra Ryptinden, brattest er det riktignok i starten av nedkjøringen. Bratthetskartet med GPS-spor kan du laste ned som PDF her.

Turen starter med ski på sekken da det er sent i sesongen. Ryptinden en er fin skitur på våren, eneste ulempe med turen er at man må opp Vardfjellet for så å kjøre ned til Tindvatnet. Men som belønning venter en fin stor flanke med en følt uendelig nedkjøring.

Lavt skydekke og flatt lys på tur opp fra Nedre Tindvatnet. Toppen til Store Åselitinden har gjemt seg opp i skyene, likeså Ryptinden til høyre.

Mot Børtinden derimot ser det litt lysere ut. Til venstre for Børtinden er skaret man sikter seg inn på når men skal enten på Ryptinden eller Børtinden.

Av og til åpner skydekket seg i dag og Ryptinden vises. Til venstre Store Åselitinden og Djæveltanna.

Fra skaret mellom Børtinden og Ryptinden går man opp hit. Snøen er tydelig påvirket av vinden, men ikke så mye at det dannet seg et hardt fokksnølag.

Et spektakulært flog litt nedenfor Ryptinden. Fra floget går det loddrett ned mot Åselidalen og hvis man tør får man kjenne på suget i magen.

I bakgrunnen vises flanken til Børtinden.

Trygt å stå på en stein, men man bør være litt mer forsiktig andre plasser. Spesielt der det går ned mot Åselidalen er det en del snøskavler.

Vi tar en titt bortover i retning Per Karlsa. Dessverre er ikke toppen å se da skyene på andre siden av Åselidalen er noe lavere enn her oppe.

Børtinden i bakgrunnen og litt posing før toppstøtet.

Derimot er Urskartinden og Spisstinden å se. De tilhører Falkflogtindan som også er en del av Børvasstindan. Spesielt Urskartinden fremstå som et massivt og mektig fjell.

Rundtinden, som er nabotoppen til Per Karlsa, er så vidt synlig under skydekket.

Videre i rekken sørover ligger Store Åselitinden og Djæveltanna. Begge fjell er mektig imponerende og stuper ned mot Åselidalen.

Bare å nyte et storslagent landskap når man er på topptur. De Siste høydemetrene må man som vanlig gå da det kan være veldig steinete opp til toppen. Da er det bare å la skiene stå der man stopper.

Viktig å ta noen gode bilder når man først er her oppe. Det er ikke noen hverdagstur da det krever klaff med både vær og føre.

Et blikk tilbake på vår signatur ned Ryptinden. Fine linjer i snøen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *