Bolnatinden sør 1320 moh

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS-spor over turen til Bolnatinden. Dette er den sørlig toppen av Bolnatinden som ligger nært E6 på Saltfjellet og som er nokså lett tilgjengelig fra Polarsirkelsenteret.

Toppen ligger på ca. 1 322 moh og det er litt trasking fra Polarsirkelsenteret før det går oppover. Først må det krysses både en elv og jernbanesporet. Midtvinters er det ikke noe problem å krysse elva og her kan man så å si gå hvor som helst. Tar man turen på vårparten finnes det en bru som gjør det litt enklere å krysse elva. Stigningen opp til toppen er jevn, frem til kanskje 50-75 nedenfor toppen. Her er toppflanken noe brattere, man alltid under 30 grader.

Turen kan gås trygg og uten fare for skred. Terrenget er under 30 grader bort sett fra ett område øst for vannet 1048, men dette område er lett å unngå. Turen har jeg gått alene midtvinters i romjula og det gjaldt å gå en trygg tur. Bratthetskartet med GPS-spor kan du laste ned som PDF her.

Fra Polarsirkelsenteret er det ikke langt til jernbanesporet som må krysses. Det finnes dessverre ikke noen tilrettelagt overgang her, så her er det bare å gå. Pass på at ikke Nordlandsbanen kommer når du krysser her.

Rett på andre siden av sporet står polarsirkel statuen som markerer at du krysser polarsirkelen her. Turen går sørover langs foten av Bolnatinden.

Slakt går det oppover og midtvinters kan det være krevende å gå topptur på Saltfjellet. Det er ugjestmilde forhold og det kan blåse kraftig. I tillegg er det ikke uvanlig at temperaturene ved klarvær kan ligger en god del lavere enn -20 grader.

Værmessig klaffet der sånn sett nesten alt i dag. -16 grader og nesten vindstille, hadde der ikke vært for skodden på toppen. Men det var bare de siste meterne, likevel ingen 360 graders utsikt. Selv om sola skinner under skydekket var det nødvendig med hodelykt de første meterne på grunn av null kontraster i skoddedotten.

Utsikt nordover i retning Saltdal. Cirka i midten ligger Junkerdalen og Graddis. Herfra er det ikke langt til Sverige.

Utsikt sørøstover i retning Sverige. Rett på andre siden ligger Nasafjellet der det tidligere ble utvunnet sølv.

Det er lunsj tid og bra timet å være her ettersom sola når sitt høyeste punkt på denne tiden av året. Likevel er det en kortvarig fornøyelse og det tar ikke lang tid før den forsvinner igjen under horisonten.

Sola står rett i sør der Mo i Rana ligger. Litt flaks var det og at sola klarte å komme frem mellom de ulike skylagene.

Bare å nyte så lenge det varer. Det kan bli rimelig kaldt på nedkjøringen i 16 minus. Da hjelper det både med boblejakke og buff for å holde varmen.

Siste solglimt fra nedkjøringen. Fantastiske vinterdager på denne tiden av året som fjør det verdt å ta denne midtvintersturen til Bolnatinden.

En liten påminnelse hvor vi er hen i verden. Rett ved polarsirkelen i Nordland. I bakgrunnen vises Bolnatinden. Ikke noe vanskelig fjell å gå på, det er mer forholdene om vinteren som fjør turen krevende. Og at man ofte må vente på gode forhold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *