Børtinden 1 046 moh – ski

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS-spor over turen til Børtinden. Parkering er på parkeringsplassen ved Børvatnet. Derfra følger man samme ruten som opp til Ryptinden. I dag ble det altså tur til både Ryptinden og Børtinden.

Det ble en voksen tur på nesten ni timer i rolig tempo. Til sammen ble det tilbakelagt litt over 1 800 høydemeter.

Ingen skredfare før man kommer til toppflankene til både Ryp- og Børtinden. Fra Parkeringen må man først komme seg over Vardfjellet 533 moh for så å kjøre ned ca. 80 høydemeter. Da begge topper er fine vårtur kan det innebære noe bæring, dvs. ski på sekken. Stigningen begynner fra Tindvatnet og i starten er terrenget under 30 grader. Jo nærmere man kommer toppen desto brattere blir det. Vanligvis sikter man seg inn mot skaret for så å gå enten til venstre mot Ryptinden eller til høyre mot Børtinden.

Fra Ryptinden er det fin kjøring ned hele flanken, selv om man ikke nødvendigvis kan kjøre ned helt fra toppen. Der kan det være mye stein. Flanken er øverst mellom 30 og 35 grader.

Børtinden er noe brattere spesielt øverst i toppen. Så er det forholdsvis smalt på toppen, det er ikke så god plass som på Ryptinden. Også her kan en kjøre mellom 30 og 35 grader, de som ønsker kan kjøre enda brattere dersom man justerer linjen litt mot nord. Men OBS! Her er det skredterreng.

Drømmeforhold for å være i april. Hele veien på tur opp var det whiteout og ingenting å se på grunn av tett snøfall. På begge topper måtte vi vente en del for skyene letter og vi kunne kjøre ned, men da var det lett og fersk pudder.

På tur opp til Børtinden mens solen skinner enda. Det skulle fort blir ganske tett med snøbyger som sørger for påfyll. Det har vært bare to skikjørere foran oss på Børtinden mens vi var på Ryptinden.

Våre spor ned fra Ryptinden var motivasjon nok for å gå en runde nummer to. Is med 15 cm fersk styresnø er en perfekt kombinasjon.

Oppe på toppen av Børtinden var det bare å kle på seg og vente på bedre sikt. Store snøfnugg som dalet ned lovet veldig bra pudderføre på tur ned.

Etter hvert ble det mindre snø og bedre sikt. Ikke noen akutt fare for å ramle ned fra toppen, men heller ikke så mye plasser for å boltre seg.

Noen hundre høydemeter lenger nede ligger Øvre Åselivatnet. Her går det loddrett ned i Åselidalen og man kjenner suget i magen.

Utsikt mot sør der Ryptinden ligger. Når man ser bortover til toppen og samtidig ser skisporene ser det rimelig bratt ut.

Turen til begger toppene tok nesten ni timer og på turen tilbake badet vi i sol. Til høyre ligger Sørtinden, til venstre Ryptinden. Bildet er tatt fra Vardfjellet.

Nabotoppene til Ryptinden er Store Åselitinden og Djæveltanna. Det finnes en renne som går ned fra Store Åselitinden, men den er nok for viderekommende og som er glad i bratt rennekjøring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *