Skjeggen 904 moh

Publisert den

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m.

Kart med GPS-spor over turen til Skjeggen. Startpunkt for turen er parkeringsplassen på Halshaukan som ligger ved fv. 17 vest for Mevika. Her er det god plass uten at man står i veien for noen.

Det er så artig skikjøring på nordsiden av skjeggen at det blir to runder i dag. Fordelen med å gå nordsiden er at man slipper å knote slik det er tilfellet på sørsiden. På sørsiden er det mye brattere og bl.a. et tauopplegg der man må dra seg opp gjør turen litt mer komplisert. Så blir det i alt langt over 10 km og 1 300 høydemeter med skikjøring.

Bratthetskartet viser masse farger på nordsiden av skjeggen og er befinner man seg i skredterreng. Skjeggen fra nordsiden passer ikke hver dag og man bør sjekke forholdene nøye for man tar turen. Utløpsområder vises ikke på dette kartet, men er viktig å sjekke også. Man beveger så så å si kontinuerlig i disse utløpssområder. På turen i dag er det gode forhold og vi velger en nedkjøring på maks 40 grader. Detaljert bratthetskart kan lastes ned her som PDF.

Storslagen utsikt og artig nedkjøring fra Skjeggen er garantert.

Sekken blir litt tyngre med ski på, men det må til dersom man skal på skjeggen i slutten av april. Etter 250 høydemeter kunne vi ta på skiene i dag.

Relativt fort etterpå kommer vi til et landskap som virker nokså alpint med sine bratte fjell. Sola ligger bakom skyende, men det skal lette i løpet av dagen.

Bratt går det oppover og allerede nå kan man spekulere litt hvilke linjer man har lyst å kjøre ned. Sola begynner å bryte gjennom skyene.

Venting på siste mannen slik at eller er samlet til en liten drikkepause.

Det blir nemlig rimelig varmt når sola først kommer frem. Her er vi over halvveis og det er fortsatt mange urørte linjer å vege imellom.

Utforsking av et nytt fjell på ski.

Etter hvert aner man hvor fint utsikten på toppen må være. I bakgrunnen dukker Storvika i Gildeskål og Høgnakken opp.

Oppstigningen blir brattere. På snøen ser man det også da det er en del skredsnø som ligger her.

Ufortrødent går det oppover i sikksakk mønster.

Kort stopp for å sjekke kartet og hvor vi er hen i verden. I lavlandet langs kysten blir det nokså tydelig vår mens det kun lenger oppe i høyden er skiføre.

Vi nærmer oss topphenget. Her er det mindre steiner og store sammenhengende flanker.

Fantastisk utsikt nordover mot Fugløya og Finneskua. En vakker kombinasjon av ski og hav.

I vest ligger Kunna med en liten skydott over. Fargene i vannet virker nesten tropisk, men vanntemperaturen er ikke helt der. I forgrunnen ligger Skriven.

Første mann er på toppen! Men egentlig er det to topper på skjeggen. Bakom toppen ligger vakre Meløy.

Så dette er altså utsikten fra den lavere toppen. I bakgrunnen Finnes, Storvika og Høgnakken. Til høyre Digra og Spanstinden.

Pause på den “høyere” toppen på Skjeggen. Kommunegrensen mellom Meløy og Gildeskål går her.

Flott sikksakk mønster fra første turen opp. Nederst ligger Mevika hvor vi startet vår tur.

Avslapping i sola. Det var mye av og på, da gjelder det å nyte den varmen man kan få. Ikke noen sommertemperaturer når sola forsvinner bak skyene.

Det er altså så artig kjøring at det blir to turer i dag. Sporet har vi tråkket opp tidligere og da går det som en lek.

En tydelig fornøyd gjeng etter andre runden opp.

For noen har det vært en drøm å komme seg opp hit som etter mange års venting på de rette forholdene gikk i oppfyllelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *