Kart med GPS spor over turen til Istinden. Turen starter ved alpinanlegget i Glomfjord.
Det er enklest å ta stolheisen i Glomfjord for å komme seg noen høydemeter opp slik at en kan starte ca. 500 moh. Derifra går turen til Istinden til 1 194 moh. Fra toppen er det mulig å renne ned hele veien til alpinanlegget/parkering.
Ruta opp og ned Istinden er under 30 grader og det mulig å gå turen på både topptur og fjellski. Turen er generelt lite utsatt for skred. Noen områder beveger en seg i utløpsområder for snøskred. Last ned kart i høyere oppløsning som PDF fil.
Fra stolheisen under høyspenten opp mot høyde 763. Lenger borte ligger Øvre Glomvatnet med Granskaret til høyre og Vakkerdalskaret til venstre.
Ovenfor alpinanlegget er snøen uberørt. I og med at alpinanlegget egentlig er stengt er det ingen ellers som her oppe i fjellet.
Ruta opp til Istinden bruker å være merket slik at orienteringen blir enklere. Turen er egent å gå på fjellski og topptur ski.
Tverrfjellet med sine 949 meter. Det finnes flere muligheter å kommer seg opp til Istinden og en av dem er ruta via Tverrfjellet. Men denne gangen blir det korteste vei opp til toppen.
Lavt skydekke over Helgeland og de mørke gråe skyene ser nesten litt skumle ut. Men været skulle holde seg bra hele dagen.
Så kan det også være litt kjedelig med kun blå himmel. Lite vind og temperaturen er veldig bra for å gå denne turen. Til venstre ligger fjellene på sørsiden av Glomfjorden.
Turfølget er på tur opp mot toppen. Det ser enda sånn ut som om det skulle bli skodde på toppen.
Dette er bare en forsmak av det som en forventer på toppen. Utsikt over Helgelands topper og kyst. Jo høyere en kommer desto flere topper og tinder kommer i synet.
På toppen er det nok et annet turfølge som valgte en annen rute opp til Istinden. Ruta til toppen går opp fra sørsiden og oppstigning er forholdsvis slakk bort sett fra de siste høydemeterne.
Dette bildet viser at en bør være litt forsiktig på toppen. Vanligvis er det en del hengskavler på toppen og går en for langt ut kan en rase ned sammen med hele skavlen. Hvor stor skavlene på Istinden kan blir får en et godt inntrykk av dersom en står på nabotoppen i øst, Litle Istinden.
Fjellrekken som Istinden er en del av. Køvdalstiden, Stordalstinden og Rismålstinden sett i retning Neverdal. Til høyre ved foten til disse tinder ligger Øvre Rismålsvatnet.
Utsikten nordvestover. Her ligger Helgelandskysten med sine øyer og skjær. Langt ute i havgapet og til venstre ser en Bolga. I forgrunnen ser en fjellrekken som Spilderhesten og Nordhesten er en del av. Litt til høyre ligger Østentinden og til høyre Skjeggen.
Østover er Litle Istinden nærmeste nabo med alle fjellene i bakgrunn som ligger i både Meløy og Gildeskål. Også fra Istinden ser en nokså tydelig hvor stor hengskavlene er i området.
Panoramautsikt fra vest til øst gir oversikt over et storslagent landskap. Ofte blir Lofoten brukt som referanse, men Helgelandskysten er minst like vakkert som Lofoten og i tillegg er det her mulig å gå tur uten å treffe på altfor mange mennesker.
Utsikten nordover i retning Gildeskål og Bodø.
Utsikten nordøstover i retning Nonsfjellet.
Etter en god pause på toppen for å nyte utsikten går turen nå tilbake. På med skiene og nedkjøringen begynner i retning Glomfjord som ruta en kom opp.
Turfølget er allerede på turen tilbake.
Glomsteet til høyre og Middagstuva i midten. Glomsteet stuper rett ned i Glomfjorden og bakom disse fjellene ligger landets nest største bre, Svartisen.
Nedkjøringen fra Istinden er ikke særlig bratt og inviterer til rolig “cruising” nedover.
De mørke skyene blir bare større og større. Når en ser oppover nå blir det klart at en var heldig med utsikten på toppen.
Nedkjøringen er i skibakken i Glomfjord. I lavere strøk er det ikke mye snø igjen, men nok for å komme seg på ski tilbake til turens startpunkt.