Ørneskorken 1 167 moh

Publisert den

Først en liten “teaser” slik at du ser litt mer om turen.

Klikk på bildet nedenfor hvis du vil se turen som 3D-video og er interessert i mer harde fakta som distanse, høydemeter m.m. 

Kart med GPS spor over turen til Ørneskorken i Sørfold. Turen starter fra skogsveien ved E6 nord for Middagsfjelltunellen ved Kobbvatnet.

Utgangspunkt for turen ligger ca 30 moh. De første 200 høydemetrene går det slakt oppover på skogsveier, så blir terrenget brattere. Ett parti må en gå litt sikksakk før terrenget flater ut. Rett nedenfor toppen blir det brattere igjen og det går opp sikksakk. Turen til Ørneskorken byr på fine, lange flanker med tilsvarende nedkjøring. I dag velger vi nedkjøringen i ei “renne” som egentlig er mer en smal flanke, for så gå en runde til på Ørneskorken. Totalt blir dette til litt over 2 000 høydemeter.

Når man forlater skogen er en etter hvert mer eksponert ved å bevege seg innen for utløpssoner for skred. Før en kommer seg opp på ryggen man går videre opp går man i terreng opp til 30 grader, mens man videre opp ryggen ikke er eksponert for skredfare. Ved toppstøtet må en igjen være mer oppmerksom på eit skredfare. Last ned kart i høyere oppløsning som pdf fil.

Kartet viser terrengbratthet ved nedkjøringen i retning Korkdalen. Mot sørøst ligger en loddrett fjellvegg og nedkjøringen skjer på en flanke som blir noe smalere mot dalbunnen. Helt nederst kjører en i terreng i opptil 45 grader.

Det kommer til å bli en lang dag med nesten to mil gåing. Turen starter på en skogsvei og opp Korkdalselva som etter hvert må krysses. Elva er åpen allerede, men det er mulig å krysse over noen bruer her.

Ørneskorken er ikke synlig enda. Ruta går opp igjennom dalen til venstre/midten og ryggen til høyre.

Lavt skydekke i dag over fjellene ved Kobbvatnet. Bakom Kobbvatnet ligger Gjerdalstinden, Litletinden og Kviturfjellet. Dalen mellom disse fjellene er Tverrelvdalen.

Helt borterst ligger Ørneskorken og man kan allerede ane at det er fin flanker man kan kjøre ned her. Terrenget blir litt slakkere nå og det blir trasking oppover.

Det letter litt og det er noen solstråler å se mellom skyene.

Planen var å ta seg en tur til Stauren i dag også. Men toppen gjemte seg hele dagen i skyene slik at den planen er forkastet.

Stopp på en liten knaus for å sjekke ut hvordan forholdene er nede i Korkdalen til venstre. Skal man kjøre ned dit burde en ta en vurdering av skredfaren da det er en god del brattere enn 30 grader dit.

Toppen er utformet som en rygg og det er fint å bare gå bortover for å få bedre utsikt i retning fjellene i både Bodø og Fauske. I midten ser en Leirfjorden som munner ut i Sørfold.

Nedkjøringen begynner å bli bratt. Til høyre for flanken ned Korkdalen stuper fjellveggen loddrett ned.

Det har tidligere gått noen skred her som snøen viser. Men i dag er forholdene stabil og det er ikke noe problem å kjøre ned her. Nedenifra ser en at området ligner med en flanke en renne.

Etter den første nedkjøringen fra Ørneskorken er det bare å komme seg opp igjen. Imidlertid stikker også sola fram.

Sola står lavere denne gangen på toppen og lyset har forandret seg.

Nå er det mulig å se ryggen i sin helhet. Nedkjøringen fra toppen går via flanken til høyre.

Flanken virker uendelig lang før den går ned i dalen. Bare å glede seg til mange svinger og fin flyt.

Siste blikk tilbake i retning Leirfjorden og Sørfold.

2 Svar på “Ørneskorken 1 167 moh”

  1. Så bra at du er i gang igjen. Flott side som gir mye inspirasjon og glede med å gå på tur, og å finne nye plasser ツ

    1. Tusen takk :). Ja, det kommer mer etter hvert. Ble noen nye turer i vinter og har litt etterslep fra de siste to årene faktisk :p mangler litt tid av og til…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *